Ο Πανευρωπαϊκός πολιτικός φορέας Μέρα 25 ή Diem25 είναι ένας σχηματισμός ευρωπαϊκών αντιλήψεων και προδιαγραφών, που κυριολεκτικά σπάει τις κατεστημένες αντιλήψεις περί δόμησης αστικών πολιτικών κομμάτων, τα οποία όμως φέρουν το στίγμα και την ευθύνη της σήψης και της αποδόμησης της αστικής δημοκρατίας.

Κύριο ελάττωμα αυτής της δυσλειτουργίας του πολιτεύματος είναι ο μονόδρομος του χρέους, η υπερχρέωση δηλαδή, που σχεδόν όλα τα Ευρωπαϊκά αστικά κόμματα που διαφέντεψαν τις τύχες των λαών της γηραιάς Ηπείρου, από την κατάρρευση του άξονα και εντεύθεν, δηλαδή από το 1944 και μετά την οδήγησαν σε αυτήν την αρρωστημένη κατάσταση.

Υπερχρεωμένη δεν είναι μόνο η Ελλάδα, το χειρότερο δηλαδή παράδειγμα χρεωκοπίας της Ευρώπης είτε ως Ηπείρου είτε ως Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά είναι και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες με μεγάλους οικονομικούς κλυδωνισμούς που θυμίζουν αρχαίες δουλοπαροικίες.

Και αυτό εν μέσω μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης, που κατά τις περασμένες δεκαετίες βαυκαλιζόταν να υπενθυμίζει σε όλους τους τόνους, ότι ήταν ένας οικονομικός κολοσσός. Στην πράξη όμως αυτογελοιοποιήθηκε με την κατάρρευση της Ελλάδας αποδεικνύοντας ότι είναι ένας «νάνος με πήλινα πόδια». Στάθηκε ανίκανη δηλαδή να αντιμετωπίσει την ελληνική κρίση καταρρέοντας σαν χάρτινος πύργος μπροστά στο μύθευμα της οικονομικής της παντοκρατορίας.

Η Διαπίστωση αυτή μας οδηγεί σε ένα αρχαίο ελληνικό παράδειγμα καθότι υπήρχαν δύο είδη αποικιών στα πανάρχαια εκείνα χρόνια των ελληνικών αποικισμών στην Βόρεια Αφρική, την δυτική Ευρώπη, τον Εύξεινο Πόντο και την Μέση Ανατολή: 1) Οι αποικίες εγκαταστάσεως και 2) Οι αποικίες εκμεταλλεύσεως Στην πρώτη περίπτωση μετέβαιναν οι Αρχαίοι Έλληνες για μόνιμη εγκατάσταση παίρνοντας μαζί τους όλα τα Ιερά από την πατρίδα τους στη δεύτερη περίπτωση έφταναν στους νέους τόπους αποκλειστικά και μόνο για εκμετάλλευση των περιοχών και των λαών με τους οποίους συγχρωτιζόταν.

Κάτι παρόμοιο θυμίζει και η σημερινή Ελλάδα του 21ου αιώνα αλλά από τ6ην αντίστροφη πλέον πλευρά.  Έχει μετατραπεί σε μια δουλοπαροικία εκμεταλλεύσεως και χρέους με όλες τις αρνητικές συνέπειες για τις επόμενες γενιές. Η ιστορία διδάσκει λοιπόν πάντα αλλά με την αρνητική της πλέον πλευρά. Και για αυτό το λόγο πρέπει να αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγήν.

Στο σημείο αυτό και στην συγκεκριμένη ιστορική συγκυρία το Μέρα 25 ή Diem 25 με την ίδρυσή του μπορεί να αποβεί καθοριστικό.

Είναι άλλωστε το μόνο Ευρωπαϊκό κόμμα που μπορεί να σπάσει το απόστημα της χρεοδουλοπαροικίας, δημιουργώντας όλες εκείνες τις δομές και υποδομές που θα ανασυνθέσουν μια σύγχρονη δημοκρατία απαλλαγμένη από τα βαρίδια και τα αποστήματα του υπερδανεισμού της εξάρτισης και της υποτέλειας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Κωνσταντίνος Βόλλας υποψήφιος Βουλευτής Β3 Τομέα Νοτίου Αθήνας με το Μέρα25 ή Diem25.